Čučoriedky – prírodný všeliek


Určite viete, že čučoriedky patria medzi jedno z najzdravších ovocí na svete. Okrem toho, že majú vynikajúcu chuť, doplnia organizmus vitamínmi, antioxidantmi a potrebnými minerálmi. Čučoriedky sú veľmi vhodným ovocím pre diabetikov, mierne znižujú hladinu cukru v krvi. 

Nesmieme zabúdať ani na vlákninu, ktorá upravuje zápchu aj hnačku, pomáha vylučovať toxické látky z tela, znižovať hladinu cholesterolu a zároveň pôsobí pozitívne na pokožku, vlasy, nechty a prospieva štíhlej línii.
V dnešnej dobe pre túto plodinu netreba chodiť len do lesa. Mnohí záhradkári si tento modrofialový zázrak prírody dopestujú aj na vlastných hriadkach.

Druhy čučoriedok
– lesné čučoriedky
– záhradné veľkoplodé kanadské čučoriedky (Patriot, Bluecrop, Duke)

Obsahujú:
Vitamíny A, E, C, B1, B2, B6, kyselinu listovú, z minerálov je to najmä vápnik, železo, zinok, fosfor, meď, horčík a taktiež vysoké množstvá betakaroténu. Modrofialové sfarbenie je znak vysokého antioxidačného účinku.

Pozitívne účinky čučoriedok na ľudské zdravie

  • chránia imunitný systém a telové bunky pred voľnými radikálmi, zvyšujú odolnosť organizmu proti infekciám
  • pomáhajú pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, udržiavajú zdravý cievny systém
  • čistia krv, omladzujú organizmus, dodávajú životnú energiu
  • regenerujú očné farbivo a zlepšujú videnie pri zlých svetelných podmienkach
  • pomáhajú pri hnačke iných črevných ťažkostiach a pri problémoch so zažívaním, aktivujú látkovú výmenu
  • preventívne pôsobia proti chrípke, prechladnutiu a nádche
  • znižujú hladinu cholesterolu a hladinu tuku v krvi, liečia chudokrvnosť
  • napomáhajú odvodňovaniu organizmu a zbavujú telo toxických látok (detoxikujú)
  • zlepšujú funkciu lymfatického systému
  • ochraňujú pred rakovinou prostaty a taktiež pôsobia preventívne na viaceré typy rakoviny
  • pomáhajú tlmiť zápaly a rýchlosť delenia buniek v črevách, ktoré sa považujú za rizikové faktory pre vznik rakoviny
  • pôsobia proti infekciám a pomáhajú pri kožných chorobách, udržiavajú zdravú kožu a zdravé vlasy
  • upokojujú nervy a miernia bolesti
  • miernia menštruačné bolesti, silné krvácanie, uľahčuje ženskému telu vyrovnať sa s klimaktériom


Zopár receptov na inšpiráciu


Čučoriedkový koláč


150 g  sušienok
75 g masla
1 balíček piškót
Plnka:
75 g cukru
1 citrón
200 ml vody
1 želatína
350 g čučoriedok
Poleva:
0,30 l šľahačkovej smotany
1 vanilkový cukor

Do nádoby dáme na jemno podrvené sušienky, roztopené maslo a vymiešame na cesto, ktoré dáme na plech.

Poukladáme piškóty po celej ploche cesta.

Do čistej nádoby dáme čučoriedky, citrón a pomaly varíme. Po rozpustení cukru prilejeme vodu a minútu povaríme.

Vzniknutú ovocnú šťavu pretlačíme cez jemné sitko, pridáme želatínu a miešame. Šťavu nalejeme na piškóty a dáme do chladničky stuhnúť.

Vyberieme z chladničky a natrieme vrstvou šľahačky ochutenej vanilkovým cukrom. Znova dáme do chladu. Na záver ozdobíme celými čučoriedkami.



Čučoriedkové koláče z krehkého cesta


1 ks lístkové cesto
220 g mascarpone
50 g kryštálový cukor
1 vanilkový cukor
 150 g čučoriedok
1 vajce 

Mascarpone zmiešame s vanilkovým a kryštálovým cukrom.

Lístkové cesto rozkrájame na štvorčeky 8 x 8 centimetrov a vytvarujeme tak aby sa priehlbinky dali vyplniť pripravenou plnkou.

Na vrch dáme celé čučoriedky.

Koláče uložíme na plech, okraje potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 190 stupňov 20 minút.



Ovsená kaša s čučoriedkami


150 g ovsených vločiek
3 dl mlieka
čučoriedky

Ovsené vločky za stáleho miešania varíme pri miernej teplote do zhustnutia.
Umyté čučoriedky primiešame do teplej ovsenej kaše.

Môžeme primiešať aj proteín a posypať kvalitnou čokoládou.